Saha günlüğü

Amasra'da bir Haftasonu

Amasra yakın civarı mağaracılık için ilginç ve çeşitli imkanlar sunuyor. 2009 yılından beri sürdürdüğümüz çalışmalarda Amasra yakın civarında bir çok yeni mağara tespit edildi. Geçtiğimiz haftasonu daha önceki çalışmalarda eksik kalmış bir kaç ufak işi toparlamak için yine bu bölgede idik. Verimli, eğlenceli bir çalışma idiyse de geride yine yapılacak işler bırakarak döndük.

Makaracı Köyündeki Kocarez Mağarası'nda daha önce dalarak geçtiğimiz ufak bir sifonun arkasındaki galerinin ölçümü eksik kalmıştı, bu tamamlanmış oldu. Hem görsel hem sportif açıdan çok keyifli bu mağaraya bu gezide de iki kez girdik, çok ıslandık ve bolca fotoğraf çektik.

Ayrıca Çıngırık Kokurdanı'nı bir kez daha döşedik ve -92 m derinlikteki gölün şaşırtıcı şekilde ~7 m alçalmış olduğunu gördük. Daha önce su kapattığı için giremediğimiz karşı galeri, bu kez tırmanma gerektirecek kadar yüksekte kalmıştı ve yine ulaşamadık. Buraya bir kez daha gelmemiz gerekecek.

Gezinin en şaşırtıcı çalışması ise yoğun ormanın içinde karşımıza çıkan insan yapımı bir kuyu oldu. Temiz, kaliteli taş işçiliği ile inşa edilmiş bu kuyu tam 40m derinliğe kesintisiz dik şekilde iniyor ve bu derinlikte geniş bir su yoluna ulaşıyor. Su yolunun geliş yönü de gidiş yönü de çamurla tıkanmış olsa da başka hiç bir insan yerleşimi belirtisi olmayan ormanın içinde bu tür bir yapıyla karşılaşmak gerçekten bir muamma.

Dolu dolu geçen bu gezinin son gününde de Çöpbey Köyü yukarısındaki su çıkışına uzun bir yürüyüşle tekrar ulaştık ve buradaki mağaranın devam ettiğini saptadık.